tisdag, januari 31, 2006

Bodströmsamhället och borgarna.

Hitintills har jag inte funderat något vidare över vem som skulle bli justitieminister om borgerligheten skulle bilda regering, utan jag har endast antagit att vem som helst skulle vara bättre än Bodström. Men är detta verkligen fallet? Det verkar snarare bli ett moment 22:

Johan Pehrson, en folkpartist, verkar vara en stark kandidat för justitieministerposten om det borgerliga blocket får bilda regering efter valet. Några utdrag från hans pressmeddelanden följer.

Angående att Bodström menar att förbudet mot nedladdning inte innebär att "polisen ska jaga tonåringar som laddar musik": Bodströms uttalande ger fel signaler då ungdomar kan tro att lagen inte gäller dem. Denna otydlighet kommer leda till att fler ungdomar begår brott. Det är inte särskilt imponerande av en justitieminister att stå som ansvarig för det.

Militären ska få möjlighet att bistå polisen, samt att det ska införas ett operativt underrättelseråd. Pehrson verkar även odelat positiv till tanken om ett "europeiskt FBI". Han menar också att polisen och SÄPO bör få nya arbetsverktyg, som möjlighet till infiltration, hemlig rumsavlyssning, samt bevisprovokation.

Till detta kan läggas folkpartiets övriga förslag: sänkt straffmyndighetsålder, registrering av biometriska uppgifter även av misstänkta som ej är straffmyndiga, systematisk avkrävning av urinprov för narkotikabrottsmisstänkta, samt möjlighet för domstolarna att döma även unga människor till kortare frihetsberövning (!).