onsdag, februari 22, 2006

Bards mailingslista elit och världens fjantigaste artikel

Det har visat sig att Alexander Bard och ett par andra mer eller mindre celebra personer (bland annat Oscar Swartz) är medlemmar på en "hemlig" mailinglista där de underhåller sig själva med att skvallra och prata strunt.
På ett eller annat sätt har en skribent på DN fått tillgång till listans mail, vad som följer är den fjantigaste och sämsta journalistik jag läst på länge.

Artikeln berör som sagt en mailinglista som tycks vara modererad av Bard, listan ska gå under namnet "Elit" och verkar genomsyras av en god dos svart humor. En titt på välkomstmailet som skickas till nya medlemmar gör det nog klart för de flesta att detta inte är något vidare seriöst projekt

"Den gemensamma nämnaren för Elits medlemmar är deras fysiska och mentala
perfektion, stora självförtroende och intresse för att föra elektroniska
diskussioner med andra vackra och intressanta människor med stort och sunt
självförtroende....
Du får gärna prata skit om personer som inte är
medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla. Du kan räkna med vårt fulla
stöd, för den som står utanför Elit är ALLTID mindre värd och är en sämre
människa än den som är med ... "

Att detta inte är en inbjudan till en seriös mailinglista är väl ändå väldigt uppenbart? Detta är dock inget som hindrar dn:s journalist från att få en släng av den välkända Svenska moralpaniken när han i ren och skär avsky (och tillsynes på fullt allvar) slänger ur sig följande

"Eller hur de och andra tunga namn som statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, författarna och journalisterna Torbjörn Elensky och Johanne Hildebrandt - vilka offentligt iklär sig humanismens skimrande kappa - kan sätta tystnadsplikten gentemot listan framför de demokratiska värden de säger sig vilja försvara?"

Problemet är väl inte det att han gör spontana antaganden om de anklagades prioriteringar utan det faktum att han menar att ett deltagande på mailinglistan också gör att man avsäger sig sina demokratiska värderingar.
Visst, jag håller med om att listan är ganska extrem, men allt är ju skämt, tillsynes roliga sådana
också.
Värt att notera är också att dessa diskussioner sker bakom låsta dörrar.

Jag tänkte avsluta posten med ett roande citat ifrån artikeln, hur människan tänker när han gör följande iakttagelser vågar jag inte ens spekulera i, enjoy.

"När en tv-producent tycker att en mycket folkkär programledare är "det vidrigaste i människokropp" svarar Bard: "Han började karriären med barnprogram.
Snälla snälla säg att han är pedofil..." Ingen på listan, varav flera med egna barn, reagerar. Som om ingen tänker: Att önska ännu en pedofil är att önska att ännu ett värnlöst barn ska kränkas. Ingen lämnar rummet i förakt. "