tisdag, februari 07, 2006

Bodströmsamhället, en följetong utan slut.

Enligt SvD har den socialdemokratiska riksdagsgruppen ställt sig bakom Bodströms senaste tilltag, nämligen hemlig rumsavlyssning, samt avlyssning i förebyggande syfte. På SVT Debatt den 7:e februari debatterade Bodström och Pär Ström frågan.

Bodström menar att vi "ligger efter", vad gäller tvångsmedel. Denna retorik går alltså ut på att vi måste införa repressiv lagstiftning därför att andra länder också gör det. Helt befängt, naturligtvis. Han hävdar vidare att staten har en skyldighet att skydda människor från brott. Naturligtvis är detta så, men endast till en sådan grad att övriga medborgare inte kränks. Kränkning av en person för att skydda en annan (eller flera andra) är ej motiverat.

Hemlig rumsavlyssning, eller buggning, av personer misstänkta för grova brott är en sak i sig. Detta kan vara befogat i vissa fall, men lagstiftningen måste vara extremt tydlig gällande användning av överskottsinformation. Formuleringen i förslaget avser brott vars lägsta straffvärde omfattar minst fyra år. Undantag medges om "det kan antas" att straffvärdet vid en dom kommer att överstiga fyra år och brottet är av en av typerna sexualbrott, koppleri, människosmuggling, narkotika, utpressning eller övergrepp i rättssak.

Endast skäligen misstänkta får vara mål för åtgärden. I vilken omfattning oskyldiga i dessas närhet omfattas, och om hur detta ska hanteras saknas helt uppgifter. Vad gäller vilka platser som får omfattas finns några undantag, till exempel psykologmottagningar. I övrigt verkar det inte finnas några begränsningar (som till exempel den misstänktes bostad), utan åtgärden kan användas där det finns synnerlig anledning att tro att den misstänkte kommer att uppehålla sig där. Det kan med andra ord gälla andra människors bostäder, arbetsplatser och dylikt. Reglering vad gäller plats är med andra ord inte särskilt snäv.

Det finns även en tidsbegränsning på en månad i taget, varefter nytt beslut måste fattas. Ett tillägg är att denna lag är tidsbegränsad till 2010. Om den drivs igenom är det knappast någon tvekan om att den förlängs, såvida inga grova och systematiska övergrepp omedelbart begås.

---

I Sverige har vi två verkligt repressiva partier, Socialdemokratiska arbetarpartiet och Folkpartiet Liberalerna (ett epitet som verkligen sticker i ögonen). Dessa två har har tillsammans 192 av de 349 riksdagsstolarna, och kan i princip driva igenom vad de vill gällande tvångsmedelslagstiftning. De som anser att integritetsfrågan är av vikt bör inte bara se till att rösta bort socialdemokraterna under valet i höst, utan även se till att folkpartiet blir tilldelade så få mandat som möjligt.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Precis.

11:43 em  
Anonymous Anonym said...

lol stjertström!

11:45 em  
Blogger Jesper said...

Jaha. Så går det när man ber sina vänner läsa och kommentera. Jag behöver nya vänner. ;)

12:09 fm  

Skicka en kommentar

<< Home