tisdag, februari 21, 2006

Hur var det nu med yttrandefriheten?

Efter Mohammed-karikatyrerna var det många i väst som tyckte det verkade konstigt att människor i andra länder reagerade så våldsamt på några teckningar, överallt i väst tyckte proffstyckare av alla olika slag att det var en märklig reaktion och vi dunkade varandra i ryggen och mös över hur duktiga vi var som hade yttrandefrihet.

Nu har det dock visat sig att yttrandefriheten ej är något att räkna med heller i väst. David Irving, karln som gjort sig en karriär på att överdriva dödsoffer på den Tyska sidan under andra världskriget har blivit fälld och dömd till 3 års fängelse i Österrike.
3 års fängelse, det är en hel del, har han rånat någon? Kanske blivit fälld för misshandel? Nej, han förnekade förintelsen, en åsikt man i väst inte är tillåten att ha.

Karln är helt klart en galning, men nu är han inte vilken galning som helst utan en förtryckt galning och en martyr för människor som tycker och tänker som han. Istället för att bemöta hans argument väljer man alltså att slänga honom i fängelse och under hot om våld tvinga människor att tycka och tänka på ett speciellt sätt.

För att illustrera hur absurd hela situationen är kan jag berätta att han en gång blivit deporterad från Kanada, varit förbjuden att komma in i Nya Zeeland, Tyskland och Österrike. Låt mig vidare gissa på att han inte skulle vara speciellt välkommen till Sverige heller.

I en liberal demokrati så som våran är den individuella friheten viktig, yttrande, religion och tryck-frihet är grundvallarna som som vårt samhälle bygger på. Att lagstifta bort dessa pga. att man tror sig veta bättre är aldrig lösningen, människor har ingen rätt att inte bli sårade eller upprörda pga. vad någon säger. Även om man hävdar att en sådan rättighet existerar kan man väl ändå inte på fullaste allvar tycka att en sådan står högre än rätten att fritt få uttrycka sina idéer i ord och skrivit, för mig ter det sig märligt och sorgligt.