tisdag, mars 07, 2006

Vetenskapsanalfabetism.

En studie över dopingmissbrukare visar att dödligheten är högre än hos heroinister, och mer än 20 gånger så hög som hos "normalbefolkningen". I testgruppen, 52 avlidna dopingbrukare, dog 44% av mord eller självmord. Ergo: doping leder till ökad dödsrisk?

'Mycket möjligt' är svaret. Till vilken grad går dock inte att avgöra: den redogörelse som SvD ger går inte att dra några som helst slutsatser av, då de verkar ha missuppfattat det kausala förhållandet. Om en dopingbrukare blir mördad beror det sannolikt inte på att de har tagit doping. Snarare är orsaken till dopingbruket och mordet samma; ett leverne präglat av vissa sociala rörelsemönster. Samma effekt av mord skulle inte uppnås om en ytterligare en kontrollgrupp skapats, som denna gång var av "normalbefolkningen", och fick doping administrerad via Apoteket. Även självmordstalet lär ha blivit uppblåst på grund av dessa orsaker - även om dopingbruk leder till depression, som artikeln påstår. Återigen misslyckas dagspressen fatalt med att presentera en enkel sammanfattning av en forskningsrapport.

En betydligt mer svårsmält men ej omöjlig tolkning är att dessa ihopblandningar av kausalitet och korrelation står att finna i originalrapporten.